SECȚIA INTERPRETARE INSTRUMENTALĂ – INSTRUMENTE AEROFONE ȘI DE PERCUȚIE

 


„În spatele fiecărui elev talentat stă un profesor care a știut să construiască în sufletului copilului o mică catedrală a muzicii.

Discipolii noștri au îmbrățișat diferite profesii, devenind muzicieni, economiști, actori, juriști, interpreți etc. Și toți au absolvit școala cu o dragoste deosebită pentru muzică, pentru arta frumosului, cu o experiență bogată în domeniul artelor, multă inteligență și imaginație bogată”.

 

Angela BALTAGA, șef al secției Interpretare instrumentală –Instrumente aerofone și de percuție, profesor de oboi, grad didactic doi



        Secția Interpretare instrumentală – Instrumente aerofone și de percuție a fost fondată în anul 1967, scopul de bază fiind educarea profesională a interpreților la instrumentele aerofone și percuție. Primul șef al secției a fost Dumitru Cibotari. Mai târziu la cârma secției au stat profesorii: Ion Guțu, Iurie Solcan, Ilie Chihai, Sergiu Cebotari, Nadejda Stefanco, Angela Baltaga. Un rol important în dezvoltarea Secției Interpretare instrumentală – Instrumente aerofone și de percuție l-a avut Dumitru Cibotari ‒ pedagog talentat și un om modest care și-a apreciat permanent discipolii. Meritul profesorului de trombon Iurie Solcan a constat în faptul că a înființat prima Orchestră de instrumente aerofone din școală. În continuare orchestra a fost condusă de Ilie Chihai (profesor de trompetă), care a menținut colectivul artistic la cel mai înalt nivel.
















    În prezent în cadrul secției activează profesorii: Angela Baltaga (oboi și bloc-flaut), Nadejda Stefanco (flaut și bloc-flaut), Valeriu Cincilei (clarinet și saxofon), Ion Guțu (trompetă), Mihai Lisii (trompetă), Ion Bahov (percuție), Vladimir Țîmbal (clarinet), Vasile Ciubuc (dirijorul orchestrei de instrumente aerofone); și maeștrii de concert: Tatiana Postoronca, Ștefan Luțenco, Marina Moraru, Victoria Lozovan.
















Cadrele didactice ale secției Interpretare instrumentală – Instrumente aerofone și de percuție

    La ora actuală, în cadrul secției activează Orchestra de Instrumente Aerofone, dirijată de Vasile Ciubuc, și Ansamblul de Percuționiști „Nona”, condus de Ion Bahov.









Pe parcursul anilor aici au fost pregătite mai multe generații de instrumentiști care activează cu succes în orchestrele profesioniste din Republica Moldova și din străinătate: D. Șarov, solist în orchestră simfonică (Rusia); R. Solcan, trombonist în Orchestra Națională din București; N. Davîdov, dirijorul Orchestrei Militare din or. Donețk (Ucraina); I. Chihai, membru al Uniunii Muzicienilor din or. Chișinău; N. Capșa, solist al Orchestrei Militare din Chișinău; V. Crasman, instrumentist în orchestră de estradă (Germania); N. Pădureț, directorul Liceului cu Profil Sportiv „Gloria”, specialist principal la DGETS a mun. Chișinău; A. Marinescu, solist la Teatrul de Operă și Balet „Mariinsky” din Sankt-Petersburg; A. Chitic, profesor de flaut (Cluj-Napoca, România); B. Costin, profesor în școală de muzică, șef de studii, dirijor de fanfară (Germania); A. Nicinenco, solist în Orchestra Simfonică Națională a Companiei publice Teleradio-Moldova; A. Gamurari, solist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici”; A. Lapin, solist în orchestră militară; A. Babadjanov, instrumentist în orchestră simfonică (Australia); A. Hariton, instrumentist în orchestră camerală (Los-Angeles, SUA); A. Aramovici, instrumentist în orchestră simfonică (Haifa, Israel); A. Nemirovschi, instrumentist în orchestră simfonică (Ierusalim, Israel); O. Grecu, instrumentist în orchestra Circului din Chișinău; C. Eșanu, instrumentist în Orchestra Simfonică a Companiei Naționale Teleradio-Moldova; S. Secrieru, instrumentist în Orchestra Ministerului Afacerilor Interne; A. Petracovschi, instrumentist în Orchestra Simfonică a Companiei Publice Teleradio-Moldova.

    Specificul lucrului la instrumentele aerofone constă în faptul că elevii de 6 sau 7 ani, care își aleg această specialitate, de la început studiază bloc-flautul sau fluierul. Scopul profesorului constă în stabilirea poziției corecte la instrument. La atingerea vârstei de 9-10 ani, după ce elevul s-a mai dezvoltat fizic, el începe să studieze trompeta, trombonul, flautul, clarinetul, oboiul sau saxofonul. În fiecare an profesorii pregătesc elevii pentru diverse concerte, care au loc în școală și în afara ei: în incinta bibliotecilor municipale, a muzeelor, grădinițelor pentru copii.



Profesorii și elevii secției Interpretare instrumentală – Instrumente aerofone și de percuție în cadrul orelor de specialitate, anul 2019



Profesorii și elevii secției Interpretare instrumentală – Instrumente aerofone și de percuție în cadrul orelor de specialitate, anul 2019


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu