Articole de, despre şi pentru noi

SOPRANA SOFIA DONICA LA ŞCOALA DE ARTE „ALEXEI STÂRCEA”

     Ziua Internaţională a Muzicii a fost inaugurată la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzicii, fondat în 1949, pe lângă UNESCO. Hotărârea respectivă a fost luată în anul 1973 la Lausanne. În conformitate cu rezoluţia de la a 15-a Adunare Generală a Consliului Internaţional al Muzicii începând cu anul 1975, la 1 octombrie, este celebrată această sărbătoare care a devenit deja o tradiţie anuală. Un merit deosebit la inaugurarea acesteia a avut-o renumitul muzicolog şi violonist Yehudi Menuhin, discipol al lui George Enescu, susţinut fiind de Boris Yarutsowski, preşedintele Consiliului Internaţional al Muzicii.
Prin urmare, cu această ocazie comunităţile din întreaga lume găzduiesc o suită de manifestări culturale: concerte, întâlniri de creaţie, expoziţii de instrumente muzicale, creaţii artistice şi documente foto şi video dedicate acestui segment al artei, organizate în vederea celebrării Zilei Internaţionale a Muzicii. Intenţia acestor evenimente constă în încurajarea promovării artelor în societate, aplicarea idealurilor UNESCO de pace şi de prietenie între popoare, de dezvoltare a diversităţii culturale, de susţinere şi perpetuare a unor schimburi de experienţă şi de apreciere mutuală a valorilor artistice.
Compozitori, interpreţi şi muzicologi cu renume sunt invitaţi la diverse manifestări ştiinţifice şi cultural-artistice pentru a se pronunţa asupra valorii muzicii şi rolului ei în contemporaneitate.
În legătură cu acest eveniment, în incinta Şcolii de Arte „Alexei Stârcea”, a fost organizat un spectacol cu participarea solistei Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, soprana Sofia Donica, profesoară de canto la Şcoala de Arte „Alexei Stârcea”, şi a pianistei Olga Iuhno, lector universitar la catedra Pian şi ansamblu cameral, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Programul concertistic a inclus arii din opera lui Giuseppe Verdi, Vincenzo Bellini, lieduri de Serghei Rachmaninov şi ale compozitorilor autohtoni Eugen Coca, Tiberiu Brediceanu.
Desfăşurarea acestui spectacol a avut un impact deosebit asupra elevilor, părinţilor şi prefesorilor Şcolii de Arte „Alexei Stârcea”, dovadă servind aplauzele, aprecierile verbale precum şi florile oferite cu mult drag de înaltul public.
Din punct de vedere muzicologic, vom sublinia că prestanţa înaltă a concertului a fost susţinută de complexitatea şi măiestria interpretării dificile a unor piese vocale şi instrumentale. Asemenea manifestări artistice sunt necesare tinerei generaţii care, pe lângă familiarizarea cu repertoriul respectiv, are posibilitate de a se educa în spiritul muzicii camerale de o profundă valoare.

Irina Bogataia, prof. pian, grad superior,
director al Şcolii de Arte „Alexei Stârcea”
Concursul Naţional al Tinerilor Instrumentişti ”ANTONINA LUCINSCHI”, ediția a IX-a, 10-13 septembrie 2015Tradiţional, gala laureaţilor concursului tinerilor instrumentişti a avut loc în ziua în care s-a născut fosta prima doamnă, Antonina Lucinschi, pe 13 septembrie. Fiecare dintre cei 44 de tineri, inclusiv din stânga Nistrului, s-au ales cu diplome de participare şi cadouri.

În total, 25 de participanţi au fost laureaţi ai concursului, opt dintre care s-au clasat pe locul 1. Bugetul concursului este de aproape 100 de mii de lei. La fiecare compartiment, au fost desemnaţi câte doi câştigători care au împărţit premiile băneşti: locul 1 – 2.000 de lei, locul doi – 1.500, iar locul trei – 1.000 de lei.

Dacă la început, mama a fost cea care i-a cultivat lui Cătălin-Teodor dragostea pentru muzică, acum, băiatul nu-şi poate imagina viaţa fără acordeon. 

Cătălin-Teodor Ciolacu, laureat al premiului I: «Eu cânt la acordeon de 3 ani. Am emoţii de bucurie şi mă simt foarte bine».

Felicia Boico, laureată a  premiului I: «Eu studiez pianul de 3 ani şi am ales pianul pentru că el este regele instrumentelor şi este foarte mare şi când eram mică, mie foarte mult îmi plăcea să cânt la el».

Deja al 8-lea an, familia fostului preşedinte Petru Lucinschi organizează Concursul Naţional al Tinerilor Instrumentişti, destinat copiilor de la 8 până la 12 ani. Concursul poartă numele fostei prime doamne, Antonina Lucinschi, a cărei fundaţie de caritate, Brânduşile Speranţei, promova tinerele talente.
      Petru Lucinschi, Preşedinte al Republicii Moldova (1996-2001): «Cei din Brânduşile Speranţei acum, în foarte multe orchestre ale Europei. Mulţi laureaţi, inclusiv aici, din Moldova care sunt deja foarte cunoscuţi au fost cei care au fost susţinuţi la etapa respectivă. Noi, familia, ca să continuăm aceste lucruri bune a doamnei Antonina, am luat nişa asta de la 8 la 12 ani. Acesta este unicul din RM concurs profesionist».

Chiril Lucinschi, fiul Antoninei Lucinschi, deputat, preşedinte comisia Cultură: «Eu sunt absolut ferm convins că acest concurs o să dea un imbold în viaţa lor, un imbold pozitiv şi cred că majoritatea din ei deja au o apreciere, la nivelul lor, beneînţeles, şi înţeleg foarte bine, că ceea ce fac ei este un lucru pe care îl iubesc, şi cred că o să-l iubească toată viaţa. Eu cred că sarcina şi obligaţia noastră este să-i descoperim, să le oferim această şansă în viaţă». Sursa: http://tv7.md/ro/cultura/concursul-tinerilor-instrumentisti-antonina-lucinschi-si-a-desemnat-castigatorii/

 
UN EXTRAORDINAR RECITAL PIANISTIC ÎN ITALIA

     Cea mai așteptată și frumoasă perioadă a anului – sărbătorile de iarnă – au rămas pentru tânăra generaţie de pianişti moment de neuitat. Tinerii pianiști din Chișinău au evoluat în cadrul unor concerte premiante în Italia. Acest recital a constituit premiul special al laureaților Concursului Internațional al Tinerilor Pianiști Moldova – Italia. Ediția I a acestui concurs s-a desfășurat în iunie 2014 la Chișinău, fiind organizat de către Centro di Studi e Cooperazione CIAS & Co, președinte – Ana Rurac. Scopul concursului fiind dezvoltarea și integrarea interculturală a tinerilor pianiști, susținerea și încurajarea talentelor, precum și promovarea bunelor practici ale diferitor școli pianistice. Cei peste 50 de tineri instrumentişti cu vârsta până la 18 ani au avut posibilitatea să-și etaleze talentele şi individualitatea. Recitalurile au avut loc în Bolonia, Padova și Abano, orașe încântătoare cu o istorie bogată și cultură rafinată. Acest voiaj artistic a fost foarte bine organizat, participanții bucurandu-se de cele mai bune condiții și servicii de cazare. 
Tinerii premianţi au avut o prestanţă formidabilă, cucerind publicul italian, care a ştiut să-i aprecieze la justa lor valoare. Programul divers al concertelor a cuprins numeroase creaţii atât din repertoriul universal, cât și din cel național. Printre laureații concursului, originari din Republica Moldova se numără Felicia Boico (8 ani, Şcoala de Arte „Alexei Stârcea”); Coroli Elizaveta (10 ani, Şcoala de Arte „Alexei Stârcea”); Gheorghe Gonța (17 ani, Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”) – discipolii subsemnatei.
Reprezentanții Italiei au fost Riccardo Martinelli (10 ani) și Antonio Danza (17 ani) – discipolii profesoarei Luisa Grillo.
Organizarea unor astfel de concerte este foarte importantă atât pentru tinerii pianiști, cât și pentru profesorii acestora. Evenimentul a oferit un minunat prilej pentru comunicare cu pedagogi notorii ai școlii pianistice italiene, schimb de experienţă, valorificarea cooperării în domeniul educaţiei artistice şi culturale atât dintre Italia și Republica Moldova, precum şi la nivel european. Copiii au rămas impresionaţi, nerăbdători și dornici să mai participe la astfel de activități. Președintele comitetului organizatoric Ana Rurac a lansat o nouă invităţie pentru tinerele talente să participe la cea de a II-a ediție a Concursului Internațional al Tinerilor Pianiști Moldova – Italia, ce va avea loc în iunie 2015 la Chișinău. Caștigătorilor li se vor oferi premii semnificative și o nouă posibilitate de participare în cadrul unor recitaluri pianistice în cele mai mari centre cultural-artistice din Republica Moldova şi Italia.

Irina Bogataia, prof. pian, grad superior,
director al Şcolii de Arte „Alexei Stârcea”CONCURSUL INTERNAȚIONAL DE CANTO ACADEMIC
„Alexei Stârcea”
la cea de-a VIII-a ediție[1]

Alexei Stârcea – compozitor, interpret, pedagog, Artist Emerit al Republicii Moldova, este o figură marcantă a culturii muzicale autohtone. Creaţia lui ocupă un loc important în cultura muzicală. A lăsat o moștenire creatoare multilaterală, fiind unul dintre compozitorii care au pus bazele operei naţionale și care a contribuit la dezvoltarea muzicii camerale. Alexei Stârcea este autorul operei moldovenești „Balada eroică”, a pieselor vocal-simfonice, a creaţiilor instrumentale, corale și vocale. Datorită talentului său și timbrului vocal deosebit, Alexei Stârcea a intrat în istorie și ca interpret, prestaţiile căruia impresionau prin melodicitate și tehnică impecabilă.
S-a născut la 17 februarie 1919 la Chișinău. În anii 1937-1942 urmează Facultatea de Drept la Universitatea din București și, mai apoi, studiază canto la Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică de la București. În 1945 decide să studieze compoziţia și să-și desăvârșească tehnica interpretativă la Conservatorul de la Chișinău (în prezent – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), unde îi are ca profesori pe distinșii L. Gurov și P. Mesniaev. A fost solist al Studioului de Operă din Chișinău, membru al trupei Teatrului Muzical-Dramatic „A. Pușkin” (în prezent – Teatrul Național „M. Eminescu” din Chișinău), solist al Filarmonicii din Kemerovo (Rusia), solist la Radio și Televiziunea Națională, membru al Uniunii Compozitorilor din Republica Moldova, vice-președinte al Uniunii Compozitorilor din RSSM, profesor de canto la Școala medie de muzică din Chișinău, profesor la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și la Institutul de Arte „G. Musicescu”. S-a stins din viața la 24 august 1974 la Chișinău, iar numele său îl poartă astăzi Școala de Arte din Chișinău și concursul care îi valorifică personalitatea atât de importantă pentru cultura românească.
În perioada 1-6 aprilie 2014 în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău s-a desfășurat cea de a VIII-a ediție a Concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea”, concurs memorial ce omagiază creația și personalitatea unui valoros compozitor şi interpret al culturii naționale. Posibilitatea organizării și reanimării acestui concurs (se știe doar că timp de câțiva ani acesta nu a avut loc) se datorează Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” și Primăriei Municipiului Chișinău. Privind printr-un unghi retrospectiv, vom aminti că inițial ideea desfășurării și inaugurării unei astfel de manifestații, cât și realizarea acesteia, s-a datorat Uniunii Muzicienilor, Ministerului Culturii al R. Moldova, Conservatorului de Stat „G. Musicescu”, Comisiei Naționale a R. Moldova pentru UNESCO, Departamentului culturii și Departamentului Învățământ, Știință și Sport al mun. Chișinău. Concursul „Alexei Stârcea”, care și-a trăit cea dintâi ediție în 1987, a fost indubitabil primul concurs dedicat competiției vocale, acesta având ca scop dezvoltarea culturii muzicale în general, creșterea etalonului la mărimea profesionalismului, îmbogățirea repertoriului interpreților cu noi pagini muzicale. Concursul dat a servit ca pistă de lansare pentru mai mulți intepreți, nume viabile în cultura muzicală autohtonă: Larisa Bruma, Natalia Gavrilan, Inna Losi, Valeriu Cojocaru, Andrei Donos, Iurie Gâscă, Rodica Picirianu, Eugen Fomenco, Angela Țurcan, Viorel Zgardan, Tatiana Costiuc.
Anul acesta, 16 participanți din Republica Moldova, România și Ucraina au fost antrenați în competiție pentru a-și etala talentul. În cele două etape aceștia au prezentat arii din opera „Eroica Baladă”, romanțe de Alexei Stârcea și lucrări apartenente compozitorilor universali. Însă în finala concursului au răsunat doar opt – cele mai minunate voci, iar prestațiile finaliștilor au fost evaluate de membrii juriului, personalități notorii ale culturii muzicale: Andrei Yurkevici – prim dirijor la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Mariana Colpoș – solistă la Opera Națională București, Marian Stârcea – compozitor, Maestru în Artă, Artist al Poporului, Iurie Florea – dirijor la Opera Națională București, și președintele juriului, ilustrul cântăreț de operă, personalitate marcantă a culturii muzicale autohtone – Mihail Muntean, Artist al Poporului. Astfel, în urma deciziei membrilor juriului premiile au fost acordate în felul următor: premiul I i-a fost oferit unei prezențe scenice memorabile, pline de artistism, ardoare și carismă – Ana Morari. Pe poziția I s-a plasat și Nicolae Vascauțan, Laureat al Concursurilor Internaționale din România și R. Moldova. Cu certitudine, prestația deosebită a Nataliei Tanasiiciuc, deținătoarea premiului II și a premiului special din partea juriului, a fost determinată de interpretarea temerară a lucrării selectate pentru concurs de către solistă, precum și de vocea-i concludentă. Contratenorul Vadim Mitreaev din Ucraina, la fel deținătorul premiului II, a captivat juriul și publicul prin timbrul său deosebit. De artistism înalt și de joc actoricesc, de interpretare subtilă, plină de delicatețe, grație și impetuozitate, talent și avânt tineresc au dat dovadă prin prestațiile lor deținătorii premiului III: Vitalie Cebotari, Olga Guțî și Dumitru Mâțu.
A devenit o tradiție ca la fiecare ediție a Concursului să se ofere Premiul Special al familiei Stârcea. În acest an acest Premiu Special pentru interpretarea reușită a creaţiei lui Alexei Stârcea a fost înmânat concurentei din Ucraina – Galina Khodakivska, care a prezentat Aria Domnicăi din opera „Eroica Baladă”. De asemenea, încă un premiul special, a fost oferit de Asociaţia Moldo-Germană „Kulturverein” finalistei Olesea Roman.
Promovarea culturii muzicale, a artei naționale, a tinerilor talente, reprezintă o plenitudine a scopurilor decisive și principale, care stau la baza unei dezvoltări sănătoase a vieții culturale muzicale. Alături de alte manifestări, spectacole, festivaluri, concerte de valoare organizate în R. Moldova, Concursul „Alexei Stârcea”, reprezintă încă o treaptă în ascensiunea spre sporirea frumosului. Important e să nu fie ultima….
Daniela Ceban

[1] Articol preluat din revista Univers Muzical, nr. 1, 2014, p. 7-8.      PRIMĂVARA COPIILOR TALENTAŢI ÎN CEHIA

         Festivalul-concursul International de Arte pentru copii şi tineret a reunit în luna mai sute de talente cu vârste cuprinse între 8 și 25 de ani din Rusia, Georgia, Republica Moldova, Turcia, Ucraina şi alte ţări europene. Festivalul a oferit o frumoasă oportunitate de promovare pentru concurenţii din Republica Moldova, care au reprezentat Şcoala de Arte „Alexei Stârcea”, Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”, Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice, Liceul „Ciprian Porumbescu”.
       Acest eveniment s-a desfăşurat sub patronajul Ministerului Educației, Tineretului și Sportului al Republicii Cehe, Comisiei pentru cultură a Primăriilor Praga şi Tepliche, regiunii Boemia de Nord, Parlamentului European și al Ambasadei Federației Ruse în Republica Cehă. Organizat de Fundaţia de caritate „Forumul Internațional de Tineret” (orașul Praga), festivalul-concurs are drept obiectiv identificarea, selectarea, promovarea şi valorificarea potențialului creativ al copiilor și tinerilor, conservarea artei populare autentice, dezvoltarea profesională a echipelor de creație și a interpreților individuali. Concurenţii au fost evaluaţi de un juriu independent format din personalități distinse din domeniul culturii și artei, cadre didactice, artiști interpreți, reprezentanţi ai structurilor guvernamentale din Republica Cehă. Printre aceştia se numără președintele juriului la coregrafie – Magistrul Miroslava Peshikova (Artistă a Poporului din Republica Cehă), președintele juriului la canto şi interpretare instrumentală, conferenţiar universitar Ian Mario Dobrodinsky, dirijor de onoare al Filarmonicii din Bratislava.

       Şi de această dată interpreţii şi colectivele artistice ale ţării noastre au reuşit să impresioneze atât juriul extrem de exigent, cât şi publicul spectator. Calitatea prestaţiei noastre vin s-o demonstreze rezultatele festivalului. Laureaţi ai concursului au devenit un număr impunător de elevi de la Scoala de Arte „Alexei Stârcea”: Ansamblul de acordeonişti (conducători L. Ştiuca, E. Matei.), Nicolae Ştiuca şi Radu Răţoi au obţinut diplome de gradul întâi la două compartimente: acordeon şi xilofon, Nicolae Sava – xilofon (prof. I. Bahov,) Andrei Gamarţ – trompetă, (prof. I. Guţu), Felicia Boico – pian, (prof. I. Bogataia), Cristian Cebotari – canto (prof. L. Ungureanu), Nichita Macheev – chitară, (prof. V. Crâsa), Andrei Ţurcan, Cristian Chişlari, Emanoil Ibrian şi Ion Creţu – acordeon, (prof. P. Ştiuca).

     Printre deţinătorii diplomelor de gradul doi se numără: pianista Olga Guţuleac de la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” (prof. I. Bogataia), elevii Şcolii de Arte „Alexei Stârcea” Iulian Cebanu şi Lev Solomonovici – acordeon (prof. L. Evstigneeva), Diana Voroneţcaia – pian (prof. N. Neţic), Alexandru Bolganschii – clarinet (prof. S.Duja).

Nu în ultimul rând, se cere menţionată evoluarea cu succes a formaţiei de teatru „Avante” de la Şcoala de Arte „Alexei Stârcea” condusă de I. Baran, care alături de Elizaveta Coroli – pian (prof I. Bogataia) şi Gheorghe Adam – acordeon (prof P. Ştiuca), au obţinut diplome de gradul trei.

        Elevii din Republica Moldova au fost aplaudaţi în cadrul concertelor de gală, care s-au desfăşurat în Berlin, Praga şi Tepliche. Ne-a bucurat o foarte bună organizare a acestui emoţionant eveniment. Evoluările, repetiţiile, excursiile în oraşele Viena, Praga, Berlin, Drezden şi alte activităţi ale festivalului-concurs au derulat foarte dinamic, „dintr-o suflare”. Ne-a bucurat posibilitatea de comunicare, schimbul de experienţă în domeniul educaţiei şi instruirii muzicale.

        Participarea la asemenea evenimente ne permite să motivăm elevii, să-i încurajăm în vederea dezvoltării potenţialului lor de creaţie. Evenimentul a demonstrat, odată în plus, că Republica Moldova ale talente cu care se poate mândri pe bună dreptate.Irina Bogataia, prof. pian, grad superior,

director al Şcolii de Arte „Alexei Stârcea”

Sursa: http://studiimoldova.info/studiiburse-infooportunitati/studiiburse-infooportunitati-evenimente/primavara-copiilor-talentati-in-cehia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu