Managerii Școlii

 


Elza POLIȘEACOVA

Director al Școlii de Arte „Alexei Stârcea” (1965-1971, 1973-1987), profesor de discipline muzical-teoretice


S-a născut la 14 august 1930 în regiunea Donețk, în familia muncitorilor Tilinin Nichifor (a.n. 1905) și Tamara (a.n. 1910). În 1936 părinții au trecut cu traiul în orașul Kanibadam, Republica Tadjikistan, unde, în 1938, a mers în clasa 1. În anul 1941, tata a fost luat la război, iar mama a lucrat în calitate de soră medicală pe lângă comisia militară a regimentului și în spitalul de evacuare. În 1945 familia s-a mutat în Chișinău, unde a absolvit școala medie. Între 1947-1952 își face studiile la Conservatorul de Stat din Chișinău. După absolvirea instituției a fost repartizată să lucreze în orașul Orhei la Colegiul pedagogic. A activat în calitate de profesor de muzică până în august 1958. După care s-a mutat cu reședința în Chișinău, activând în cadrul Institutului Pedagogic în calitate de profesor de canto și istoria muzicii. În anul 1960, la solicitarea Ministerului Culturii, a fost investită în funcție de director al școlii serale de învățământ general muzical.

În iunie 1965 a fost numită director al Școlii de muzică nr. 2, funcție pe care a deținut-o până în octombrie 1971, când a fost aleasă șef-adjunct al Direcției Cultură a Primăriei Chișinău. În 1973 prin transfer este numită director al Școlii de muzică pentru copii nr. 2, care din septembrie 1984 este redenumită în prima Școală de Arte. Pentru rezultate remarcabile și contribuții deosebite a fost apreciată de către instituțiile abilitate care pe parcursul anilor i-au oferit numeroase diplome, premii și titluri. În 1967 i se decernează insigna „Pentru munca deosebită” din partea Ministerului Culturii al URSS; în 1970 – medalia jubiliară „Pentru muncă prodigioasă”; în 1974 – insigna „Lucrător Excelent în Cultură al RSSM”; în 1982 – Diploma de merit din partea Comunității muzical-corale al RSSM pentru promovarea artei muzical-corale și aportul personal la dezvoltarea culturii muzicale din țară; tot în 1982 este înscrisă în Cartea de Onoare a Ministerului Culturii din RSSM și este plasată pe Tabla de onoare a Departamentului Culturii al Comitetului Teritorial Orășenesc; în 1983 este decorată cu medalia „Veteran al Muncii” prin decretul Biroului Sovietului Suprem al RSSM; în 1986 – cu Ordinul „Insigna de Onoare” prin decretul Biroului Sovietului Suprem, echivalent al Ordinului Republicii „Gloria Muncii”.




Ion GUȚU

Director al Școlii de Arte „Alexei Stârcea” (1988-1994; 1999-2015), profesor de instrumente aerofone, grad didactic superior, Cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”, Eminent al Culturii Republicii Moldova, membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova


În perioada 1988-1994 și 1999-2015, la pupitrul managerial al Școlii de Arte „Alexei Stârcea” a fost Ion Guțu, care a muncit zeci de ani în învățământul artistic, dedicându-se plenar atingerii scopului creării unui model de instituție de învățământ artistic complementar, care ar corespunde tuturor rigorilor unei educații europene moderne.

Și-a făcut studiile la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” și Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu”. Ion Guțu și-a început activitatea profesională la Centrul Republican de Creație din or. Chișinău, apoi a deținut funcția de inspector la Direcția Cultură a municipiului Chișinău, Secția Folclor, unde a colaborat cu Andrei Tamazlâcaru, Serghei Ciuhrii, Ștefan Caranfil, Dumitru Coman, Valeriu Bagrin. Concomitent a activat ca instrumentist în Orchestra de muzică populară condusă de Emil Croitoru și Vladimir Sârbu.

În anul 1973 a devenit membru al colectivului de profesori ai Școlii de muzică nr. 2 din Chișinău. A debutat în pedagogie ca șef al secției Instrumente aerofone, unde sub conducerea sa au fost deschise clasele de oboi, fagot și percuție. În 1975 Ion Guțu a fost ales lider sindical care a manifestat calități organizatorice excepționale. În perioada construcției noului edificiu al școlii a mobilizat tot colectivul profesoral la urgentarea lucrărilor de finalizare și amenajare a clădirii.

Paralel cu activitatea sindicală s-a evidențiat ca un pedagog novator, care a aplicat în practică forme și metode didactice axate pe stimularea creativității discipolilor săi. De asemenea, a contribuit la reprofilarea Școlii de muzică nr. 2 în prima Școală de Arte din Republica Moldova. Tot domniei sale i-a aparținut ideea redenumirii instituției în numele lui Alexei Stârcea. Grație calităților sale profesionale și morale, în anul 1988, colectivul pedagogic al școlii l-a înaintat la postul de director. În această funcție Ion Guțu a fost preocupat de perfecționarea și modernizarea procesului didactic, înființând în 1994 ciclul claselor gimnaziale în școală. În perioada anilor 1994-1998 domnul Guțu a deținut funcția de director al Colegiului de Muzică „Ștefan Neaga”, unde a reanimat Cabinetul Metodic Republican.

În 1998 revine în funcția de director al Școlii de Arte „A. Stârcea”. Aici a continuat să susțină și să promoveze elevii talentați și colectivele artistice, care ani la rând s-au plasat pe primele locuri la concursurile naționale și internaționale.

În prezent Ion Guțu își continuă activitatea pedagogică în cadrul secției Instrumente aerofone a Școlii de Arte „Alexei Stârcea”. Datorită autorității sale profesionale a fost invitat ca oaspete de onoare la ediția a 2015-a a Concursului internațional de interpretare muzicală „Emanuel Elinescu” din Piatra-Neamț, România. În 2016 a fost președinte al comisiei de jurizare a Concursului internațional de interpretare muzicală „Emanuel Elinescu”, compartimentul Instrumente aerofone și de percuție. În 2019 a fost membru al juriului al concursului „Emanuel Elinescu” la același compartiment. De asemenea, de mai mulți ani este membru al juriului al concursurilor naționale/internaționale „Tinere Talente”, „Roșu, galben și albastru”, „Zlata Tcaci”.

Pentru dedicație, profesionalism și activitate prodigioasă domnului Ion Guțu i s-au decernat numeroase diplome onorifice. Printre merite deosebite se numără: „Eminent al Culturii URSS”, „Eminent al Culturii din Republica Moldova”, decorațiile de stat: medalia „Meritul civic” și ordinul „Gloria muncii”. Aceste distincții pun în valoare abnegația și predilecția profesorului pentru activitatea didactică.



Ema MATEI

Director al Școlii de Arte „Alexei Stârcea” (1994-1998, 2015), profesor de acordeon, conducător al orchestrei de acordeoniști, grad didactic superior, Om Emerit, membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova


Ema Matei își începe activitatea didactică în anul 1959. Din anul 1966 activează la Școala de Arte „Alexei Stârcea” în calitate de profesor de acordeon și conducător al orchestrei de acordeoniști, grad didactic superior. În anul 1994 este aleasă membru al Consiliului Uniunii Muzicienilor din Moldova. Pentru rezultate remarcabile obținute în cadrul activității didactice i-au fost conferite câteva distincții: „Lucrător Emerit al culturii RSSM”, „Lucrător Emerit al culturii URSS”. Este fondatorul cursurilor de formare continuă pentru profesorii de acordeon din Republica Moldova (1979-1984). A publicat „Programul analitic pentru acordeon”, care este un ghid pentru profesorii de acordeon din republică (2014); în colaborare „Crestomația pentru acordeon” (2014). Trebuie să remarcăm că pe parcursul anilor Ema Matei a instruit numeroși muzicieni, iar activitatea didactică a profesoarei a fost înalt apreciată în cadrul concursurilor și festivalurilor naționale și internaționale.



Irina BOGATAIA

Director al Școlii de Arte „Alexei Stârcea” (2015 – prezent), profesor de pian, grad didactic superior, membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova


Personalitatea dnei Irina Bogataia este cunoscută lumii muzicale din Republica Moldova, grație activității prodigioase în calitate de profesor de pian în cadrul instituției de învățământ artistic, prin discipolii săi, care, frecvent, participă la diverse concursuri internaționale de pian, de unde revin cu premii prestigioase, dar și în calitate de director al Școlii de Arte „Alexei Stârcea”.

Absolventă a Colegiului Republican de Muzică „Ștefan Neaga” și a Conservatorului de Stat „Gavriil Musicescu” (secția Pian), Irina Bogataia a activat în calitate de profesoară de pian la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga”, 1989-2015 (secția Pian și ansamblu cameral). Din 2001 distinsa profesoară a condus secția Pian a Școlii de Arte „Alexei Stârcea” și, în paralel, secția Pian și ansamblu cameral a Colegiului Republican de Muzică „Ștefan Neaga”. Din 2015, este directorul Școlii de Arte „Alexei Stârcea”.

Irina Bogataia deține categoria grad didactic superior (din 2010), participă periodic la cursuri de formare continuă, organizate de Institutul de Științe ale Educației, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Experiența pedagogică și artistică a dnei Bogataia este valorificată pe larg în cadrul unor seminare metodico-artistice, ateliere metodico-practice, master-class-uri, organizate de instituțiile de învățământ artistic din republică pentru profesorii de pian, unde domnia sa participă în calitate de formator, contribuind, astfel, la ridicarea nivelului de predare a disciplinei pian. Este formator în activitățile de formare continuă pe plan național pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din or. Cahul. De asemenea, este membru al Comitetului organizatoric al Concursului Național al Tinerilor Instrumentiști „Antonina Lucinschi” și membru al Comitetului organizatoric al Concursului Internațional „Moldova-Italia”, membru al Comitetului organizatoric al Concursului Național al Tinerilor Instrumentiști „Tinere talente”, coordonator al proiectului internațional „ARC Musical-Historique” (Franța-Moldova).

Irina Bogataia participă activ în cadrul Comisiilor republicane de evaluare a cadrelor didactice, Comisiilor republicane de atestare a cadrelor didactice din școlile de muzică (ord. Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM nr.239 din 2017, nr. 536 din 25.04.2018, nr. 408 din 12.04.2019), Comisiilor de Evaluare a probei practice la examenul de BAC, profilul Arte (ord. Ministerului Educației al RM nr. 349 din 13.05.2006, nr. 322 din 20.05.2008, nr. 393 din 13.05.2014, nr. 327 din 12.05.2015). Este autoarea Programei analitice pentru școlile de arte și muzică, specialitatea Pian (ord. Ministerului Culturii al RM nr. 278 din 14.11.2011), membru al juriului la diferite concursuri naționale/internaționale ale pianiștilor: „Tinere Talente”, „Zlata Tcaci”, „Roșu, Galben, Albastru”, „Ignacy Paderewski” ș. a. Este autoarea mai multor articole metodico-științifice, publicate în materialele unor conferințe naționale și internaționale și în publicații republicane.

Pentru rezultate excelente în activitatea didactică și promovarea educației artistice, dnei Irina Bogataia i s-au acordat: Premiul anului 2019 în domeniului educației artistice al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM pentru succese remarcabile în procesul educației artistice, diplome de gratitudine din partea Guvernului RM, Ministerului Culturii al RM, Primăriei mun. Chișinău, Comisiei Naționale a RM UNESCO, Fondului Internațional de caritate „Vladimir Spivakov” ș. a.

Profesoară cu har, dna Irina Bogataia este un muzician de excepție, care formează pianiști valoroși și îi promovează la concursuri și festivaluri naționale și internaționale de pian. Este respectată de colegi și adorată de talentații ei discipoli.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu