SECȚIA COR/CANTO


 


„Muzica trebuie să trăiască sub degetele noastre, sub ochii noștri, în inima și mintea noastră, cu tot ceea ce noi putem să-i aducem ca ofrandă”.

Dinu Lipatti

 

 

Larisa UNGUREANU, șef al Secției Cor/canto, profesor de canto, grad didactic întâi, Artist Emerit al Republicii Moldova






        Secția Cor a fost fondată în anul 1984. În cadrul acestei secții se cizelează gustul muzical, rafinamentul interpretării, simțul formei muzicale și al educației muzical-artistice și estetice. Mai târziu, în anul 2005, denumirea secției a fost schimbată în Secția Cor/canto. Se consideră ca începuturile constituirii secției se datorează fondării în anul 1979 a Corului de băieți „Andrieș”, condus de Victor Nevoie, Maestru în Artă și Cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”, care a devenit și șeful secției odată cu instituirea ei și pe care condus-o până în 2018. Din anul 2019 șef de secție a devenit Ludmila Țurcan, grad didactic superior, profesoară ce a condus Corul mic de băieți „Andrieș”, iar astăzi șef de secție este Larisa Ungureanu, Artist Emerit al Republicii Moldova.



Cadrele didactice ale Secției Cor/canto

        Profesorii de azi ai secției sunt: Valeria Diaconu, Viola Julea, Ludmila Țurcan, Larisa Ungureanu, Ala Negura, Sofia Donica, Ecaterina Spânu, Adriana Spunei, Iulia Portnicova, Anton Dumbravă. Maeștrii de concert sunt: Olesea Ghernagea, Tatiana Verbulschi, Oleg Nezalzov, Ala Stajilov.



Profesorii și elevii Secției Cor/canto în cadrul orelor de specialitate, anul 2019

            În cadrul secției activează trei coruri și un ansamblu vocal.





        Corul de băieți a fost înființat în anul 1979 și a constituit o verigă importantă în instruirea muzicală în instituție. Începuturile acestui colectiv au fost marcate de activitatea pedagogului și fondatorului Victor Nevoie, care s-a consacrat primului Cor de băieți din țară „Andrieș”, mai apoi redenumit în „Orfeu”. Profesorul Nevoie este cunoscut ca autor de lucrări metodice și manuale, culegeri și prelucrări corale precum și cantautor al multor cântece originale, profesor cu grad superior, Maestru în Artă și Cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”.



Maestrul Victor Nevoie a depus o muncă asiduă pentru crearea unui cor desăvârșit, bazat pe lucrări muzicale și didactice ale unor profesori și personalități muzicale cunoscute. Stând la pupitrul dirijoral mai mult de 30 de ani Victor Nevoie a pledat pentru calitatea interpretării, în mod special s-a impus prin abordarea unui repertoriu național.

În acești ani colectivul a susținut peste 300 de concerte, atât în țară (Bălți, Tiraspol, Bender, Orhei), cât și peste hotare ei (Moscova, Sankt-Petersburg, Kiev, Odessa, Lvov, Cernăuți, Iași, București).

În 1993 Corul „Andrieș” a participat la Festivalul-Concurs Internațional pentru Corurile de Copii în orașul București, unde a devenit laureat, iar în 1994 la solicitarea Radio-TV România a susținut un concert în orașul Iași. Colectivul este un promotor activ al muzicii corale. În repertoriu sunt peste 200 de creații pentru cor, iar un loc aparte îl ocupă creațiile compozitorilor autohtoni.



Corul de băieți „Andrieș”, conducător Valeria Diaconu

        Începând cu anul 2017, conducătorul Corului de băieți „Andrieș” a devenit Valeria Diaconu, care continuă să reînnoiască repertoriul corului cu creații din valorile componistice corale naționale. Printre ultimele realizări ale acestui colectiv se numără participarea în anul 2019 la Festivalul Corurilor de Băieți din orașul Brest (Bielorusia).



Corul claselor superioare, conducător Nina Tincu

        Corul mare de fete este un colectiv de copii talentați, bine închegat și echilibrat, cu un repertoriu deosebit de vast și divers de creații a compozitorilor Claudio Monteverdi, G. F. Handel, I. S. Bach, Antonio Lotti, W. A. Mozart, E. Schubert, I. Brahms, Ion Aldea-Teodorovici, Eugen Doga, Tudor Chiriac etc. Pe parcursul anilor au reușit să cucerească admirația publicului autohton prin tehnica interpretativă rafinată, grație cărui fapt și s-a clasat printre cele mai reprezentative coruri din Republica Moldova, s-a învrednicit de semne de înaltă apreciere la multe festivaluri și concursuri naționale.




Corul claselor superioare, conducător Nina Tincu, la Primul Concurs al Corurilor, anul 1970

Din anul 1966 și până în anul 2017 Corul mare de fete (Corul claselor superioare) a activat sub bagheta Ninei Tincu (Om Emerit al Republicii Moldova), personalitate distinsă a culturii noastre naționale, un adevărat mesager al artei de interpretare corală și un pedagog cu experiență în domeniu. Stând la pupitrul dirijoral timp de peste 40 de ani, Nina Tincu a pledat pentru calitatea interpretării, vocea ei reprezentând un etalon pentru copiii care își doreau nespus de mult să ajungă interpreți valoroși. Printre aceștia se enumeră Maria Țonin (soprano) ‒ care din 2002 este solistă la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”, laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale printre care: International Singing Contest „Francisco Vinas” (Barcelona, 2002); Concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea” (Chișinău, 2000) ș.a.; din 2004 este bursiera premierului vienez al cântăreților de operă, colaborează cu Teatrul de Opera din Cluj, Craiova, Palermo (Italia), Alcamo (Italia); Aglaia Mudrea-Popescu – solistă la Teatrul La Scala din Italia.

Colectivul este capul de afiș al școlii și se străduie să continue tradițiile frumoase pe care le-a acumulat de-a lungul anilor.



Corul mare de fete, conducător Viola Julea, maestru de concert Olesea Ghernagea

Începând cu septembrie 2017, Viola Julea devine conducătorul Corului mare de fete. Fiind receptivă la curentul reformator din educație, dirijorul reabordează inițiativele de altă dată spre a produce niște schimbări calitative în ceea ce privește imaginea corului.



Ansamblul folcloric „Crizantema”

Ansamblul folcloric „Crizantema” este înființat în anul 2010 și este condus de Ludmila Țurcan. Colectivul artistic cercetează, valorifică și promovează patrimoniul cultural imaterial, costumul popular. La baza orelor stă predarea cunoștințelor de tehnică vocală, iar absolvenții acestei secții se încadrează plenar în acuratețea specificului muzicii populare, fiind mai apoi promotori activi ai autenticului și frumuseții melosului tradițional. Conducătorul ansamblului Ludmila Țurcan încearcă să cultive în sufletul copiilor dragostea pentru creația populară, pentru țara în care trăim, învățându-i cântece folclorice reprezentative pentru toate zonele țării. Printre performanțele din cadrul proiectelor artistice de nivel național și internațional obținute de Ludmila Țurcan în calitate de conducător al Ansamblului „Crizantema” enumerăm:

Premiul I – Festivalul-Concurs „Steaua dimineții” or. Bansko, Bulgaria;

Laureat – Festivalul-Concurs Municipal al Cântecului Pascal „Pentru Tine, Doamne”.

Laureat – Festivalul-Concurs Municipal al Obiceiurilor și Tradițiilor de Iarnă „Florile dalbe”;

Premiul II – Concursul Național de Interpretare Instrumentală „Tinere Talente”, 2018.

Formația este cunoscută publicului grație evoluărilor artistice în cadrul diferitor spectacole muzicale, emisiuni radiofonice și televizate.

Mulți interpreți consacrați și-au început cariera artistică în cadrul acestei secții precum: Radu Marian ‒ marele sopranist cu o voce frumoasă, pură și ingenioasă. A urmat Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, apoi studiile superioare la București. Radu a fost numit „privighetoarea barocului”. Din 1999 s-a mutat cu traiul la Roma și este laureat a celor mai prestigioase concursuri și festivaluri de muzică din Europa; Piotr Cliucinicov (bariton) ‒ maestru de cor și interpret al Ansamblului „Русская песня", conducător Nadejda Babkina, câștigătorul concursului Vocea Rusiei (2003); Valeriu Vântu ‒ după Școala de Arte „Alexei Stârcea” a urmat Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Dirijare, în prezent este interpret în Corul de Cameră al Sălii cu Orgă, condus de Ilona Stepan, colaborează cu numeroși interpreți de muzică ușoară în calitate de back-vocalist; Marcel Ețco ‒ este stabilit la Moscova și compune muzică electronică; Veniamin Tomșa ‒ și-a continuat studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Dirijare. A cântat mulți ani în Corul de Cameră a Sălii cu Orgă, condus de Ilona Stepan; Oleg Nezalzov ‒ a urmat Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Compoziție, în prezent – maestru de concert în Școala de Arte „Alexei Stârcea”; Ala Coroid (contralto) ‒ a studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Pian, iar din anul III a studiat în paralel și Canto; după absolvire a mers la Conservatorul din Salzburg (Austria), unde a studiat la specialitatea Canto; Mihaela Tabură – a studiat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, specialitatea Canto popular, actualmente interpretă de muzică populară; Elena Carafizi – interpretă; Ecaterina Spânu ‒ și-a continuat studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Canto de estradă, actualmente profesoară de canto la Școala de Arte „Alexei Stârcea”; Dumitru Bogomaz ‒ actualmente actor la Teatrul „Odeon” din București; Adrian Beldiman – compozitor, muzicolog, șef al Redacției Muzică la Radio Moldova, profesor, prezentator radio, membru UCMM.

În anul 2020 corul mic de fete și-a reluat activitatea fiind redenumit în Corul mic de fete „Vivace” sub conducerea dirijorului Anton Dumbravă. Anterior, acesta a fost condus de Tatiana Sobețchi, apoi de Irina Cristea, maestru de concert Ala Stajilov.



Corul mic de fete „Vivace” al Şcolii de Arte „Alexei Stârcea”, conducător Anton Dumbravă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu