„Organologia populară a stat întotdeauna la baza muzicii folclorice românești. Instrumentele populare au fost solicitate mult de feciorii neamului nostru talentat și harnic”.
Gheorghe CREȚU, șef al secției Interpretare instrumentală – Instrumente populare, profesor de țambal, grad didactic doi, Maestru în Artă, Membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova
Secția Interpretare instrumentală – Instrumente populare a fost fondată în anul 1967. La început șeful secției a fost Iacov Rafalovici, apoi Valentin Vilinciuc, iar din anul 1989 secția Interpretare instrumentală – Instrumente populare este condusă de Gheorghe Crețu (Maestru în Artă, Membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova). Beneficiind de o pregătire calitativă, absolvenții acestei secții s-au regăsit pe deplin în practica învățământului artistic. Studiind instrumentele populare la Școala de Arte „Alexei Stârcea”, o mare parte din elevii absolvenți își continuă studiile la instituțiile cu profil Artă, devenind muzicieni vestiți. Astfel avem elevi care cântă în cele mai prestigioase orchestre profesioniste: Valentin Iovu (Austria) Călin Iovu (Spania), Victor Răilean (Moldova), Nichita și Marcel Comendant – profesori de țambal la Școala de Muzică „Eugen Doga” și alții.
Pe parcursul fiecărui an de studii, secția Interpretare instrumentală – Instrumente populare își programează diferite concursuri, concerte pentru ca elevii să-și formeze anumite deprinderi, dar și ținută scenică. Anual se organizează diverse concursuri la Piatra Neamț, Tulcea (România), Odessa (Ucraina), la care regulat participă cei mai talentați elevi ai secției Interpretare instrumentală – Instrumente populare, obținând cele mai bune aprecieri cu premii, diplome și mențiuni. Repertoriul instrumentelor populare este destul de vast, de rând cu muzica folclorică/populară acesta mai cuprinde și muzica clasică a compozitorilor naționali și internaționali.
Cadrele didactice ale secției Interpretare instrumentală – instrumente populare
Corpul profesoral este format din pedagogi cu experiență, rezultatele cărora au o contribuție incontestabilă în dezvoltarea învățământului artistic și a culturii muzicale naționale: Gheorghe Crețu (Maestru în Artă, Membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova) – șef de secție, profesor de țambal, conducătorul Orchestrei de Muzică Populară „Ciuleandra”, compozitor, aranjor; Pavel Țurcan (Membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova) – profesor de cobză cu experiență înaltă în arta aranjamentului, instrumentist cu renume ce a impresionat de fiecare dată publicul cu interpretarea sa inedită, profesor universitar; Eugen Albu – profesor de nai, conducătorul Ansamblului de naiști, a activat ca artist instrumentist în Orchestra de Muzică Populară „Doina Armatei” și Orchestra de Muzică Populară „Rapsozii Moldovei”; Vasile Antohi – profesor de clarinet, grad didactic superior, profesorul care-i face pe copii să iubească, dar și să mânuiască clarinetul.
Profesorii și elevii secției Interpretare instrumentală – Instrumente populare în cadrul orelor de specialitate, anul 2019
Colectivul artistic este format din elevii ce
studiază la Secția Interpretare instrumentală – Instrumente populare. Formația
a fost condusă la începuturi de Valentin Vilinciuc, din 1989 conducerea
orchestrei este preluată de Gheorghe Crețu, Maestru în Artă, dirijor cu o
înaltă experiență în arta aranjamentului orchestral, înzestrat cu cunoștințe
vaste, talent și dorință nemărginită de a crea. Repertoriul orchestrei cuprinde
întreaga gamă de categorii de expresie a muzicii folclorice. De asemenea repertoriul
orchestrei cuprinde multe lucrări ale compozitorului Gheorghe Crețu. Fiecare
evoluare a orchestrei transmite din plin toată frumusețea și farmecul muzicii
populare. Anual, elevii Orchestrei de Muzică Populară „Ciuleandra”, își propun
să organizeze un șir de activități, menite nu doar să răspândească valorile
muzicii populare, dar și să ridice nivelul cunoștințelor în domeniul măiestriei
interpretative și cel al muzicii populare.
Orchestra de Muzică Populară „Ciuleandra” a Școlii
de Arte „Alexei Stârcea” a participat la mai multe concursuri naționale și
internaționale obținând locuri de frunte, a susținut o serie de concerte prin țările
Europei: Polonia, Spania, Turcia, Portugalia, Grecia, România. Multiplele
evoluări peste hotarele țării demonstrează că este un colectiv impecabil și cu
un repertoriu interesant. Toate aranjamentele îi aparțin dirijorului Gheorghe
Crețu. În calitate de soliști se regăsesc și cei mai mici interpreți care sunt
deja laureați ai concursurilor naționale și internaționale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu