Absolvenți

ABSOLVENȚII NOȘTRI ÎN LUME















Roman BALTAG

Dirijor de orchestră (liber profesionist), Praga, Republica Cehă

 Născut în Republica Moldova și domiciliat acum la Praga, Roman Baltag a absolvit masteratul în dirijare orchestrală la Carl Maria von Weber Music Hochschule din Dresda, Germania, în 2017, după care a devenit licențiat în arte la Universitatea Națională de Muzică – București, România.

Și-a început cariera mai serios prin dirijarea: Orchestrei Simfonice de Stat din Moscova, Orchestrei Simfonice din Hamburger, a Filarmonicii Nationale „Serghei Lunchevici” și Orchestrei Naționale de Cameră din Chișinău, a Filarmonicii din Erzgebirgische și Filarmonicii din Elbland, Dresda, a Filarmonicii din Neue Lausitzer, Görlitz, apoi a activat ca asistent la Academia Festivalului Moritzburg, în Orchestra Konzerthaus din Berlin și în Orchestra Simfonică din Praga și a condus în 2016 o parte a Academiei de Operă din Italia. Roman Baltag este beneficiar al burselor obținute de la Theodor-Rogler-Stiftung și fundația Richard Wagner, premiul prim-ministrului din Moldova și a fost laureat al concursului Jeunesses Musicales care s-a desfășurat în București în 2011.

___________________________________________________________________________________





Elena BALTAGA

Șef secție, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, București, România











___________________________________________________________________________________

Dan BĂLAN

Interpret de muzică ușoară, compozitor, producător


A studiat la secția Acordeon a Școlii de Arte „Alexei Stârcea” pe care o absolvă în 1994. Ulterior, își continuă studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”. Talentul muzical al lui Dan s-a manifestat din fragedă copilărie, la doar 4 ani apare pentru prima oară în public la un show TV de divertisment. La vârsta de 11 primește în dar un acordeon, în aceeași perioadă, începe să compună și să interpreteze valsuri proprii la același acordeon. La vârsta de 18 de ani, Dan Bălan creează prima sa trupa, care cântă în stil gotic-doom-metal. În anul 1999, Dan Bălan creează trupa euro dans trio „O-Zone”. Single-ul „Dragostea din tei” a ajuns pe primul loc în topurile muzicale a 32 de țări, pe locul al treilea în Marea Britanie. Pe 17 noiembrie 2009 Președintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, i-a conferit lui Dan Bălan titlul onorific de Maestru în Artă pentru succese în activitatea de creație, contribuție la propagarea artei muzicale și înaltă măiestrie interpretativă. Dan Balan este compozitorul, textierul dar și producătorul propriilor albume. Piesele sale sunt cele mai difuzate de către radiourile și cluburile din toată Europa. În ianuarie 2012 a fost numit „Muzicianul Anului 2011” la „VIP Awards 2011” în România. 
______________________________________________________

Ecaterina BARANOV

Pianist, creator al proiectului independent de redescoperire, salvgardare și difuzare a muzicii
clasice basarabene „ARC musical-historique”, profesor de pian la Conservatorul „George Gershwin” din Conflans-Sainte-Honorine, Franța

 A studiat la Școala de Arte „Alexei Stârcea”, secția Pian, clasa profesorului Tamara Popova. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău (profesori – Aliona Vardanean, Anatolie Lapicus), după care și-a continuat studiile la Ecole Normale „A. Cortot” din Paris în clasa profesorului de pian Guigla Katsarava, iar la muzica de cameră în clasa profesorilor Devy Erlih si Alain Meunier. În 2010 a obținut cu brio diploma de pianist. În timpul studiilor a beneficiat de bursa guvernului francez, bursele fundațiilor Zaleski și Nadia și Lili Boulanger, precum și a asociației „One for All Artists”. A obținut medalia orașului Artenay pentru recitalul din octombrie 2009 și medalia de argint din partea asociației „Arts-Sciences-Lettres” pentru activitatea artistică în Franța. Pianista Ecaterina Baranov evoluează în calitate de solistă în diverse festivaluri: Les Nuits de piano du Cabasse (Cabasse, Franța), Piano en Saintonge (Saintes, Franța), MusicAlvao (Portugalia), As Lições dos Jovens Mestres (Portugalia), Les Nuits Pianistiques (Franța, Moldova), Les Journées de la Musique Nouvelle (Moldova), Les Harmonies du Printemps (Moldova). A prezentat concerte fiind acompaniată de Orchestra Teatrului de Operă din Massy, Orchestra Lirică a regiunii Avignon-Provence, Orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Moldova, Orchestra Națională de Cameră din Moldova, cu dirijorii: Philippe Fournier, Didier Talpain, Nicolas Kruger (Franța), Christoff Escher (Elveția), Dante Milozzi (Italia), Valentin Doni, Vladimir Andrieș, Mihail Secichin (Moldova) etc.

Ecaterina Baranov este considerată de critica de specialitate o adevărată ambasadoare a culturii și patrimoniului țării sale în Europa, realizând cu mare succes Proiectul „ARC musical-historique”, care are drept scop redescoperirea, conservarea și difuzarea muzicii clasice basarabene pe cale de dispariție (I jum. a sec. al XX-lea). Astfel, grație acestui proiect nobil a realizat un șir de înregistrări, o bibliotecă online, proiecte pentru copii, concerte în diverse orașe din Europa, precum și în Chișinău și localitățile rurale din Moldova cu participarea cunoscuților pianiști din Franța și Moldova.
________________________________________________________________________________________




Alla BEJENARU

Concertmaistru, violoncelist, Maestru in Artă

 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea”. A studiat violoncelul în clasa profesorului Valentina Comisarova. În prezent activează în calitate de concertmaistru al grupului de violonceliști ai Orchestrei Naționale de Cameră din Chișinău.






_____________________________________________________________________________________

Adrian BELDIMAN

Compozitor, muzicolog, șef al Redacției Muzică la Radio Moldova, profesor, prezentator radio, membru Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea” în anul 1998, secția Acordeon, în clasa profesorului Liubovi Evstegneeva. A cântat în Corul de băieți „Andrieș” condus de maestrul Victor Nevoie. La moment este șeful Redacției Muzică la Radio Moldova, Instituția Publică „Compania Teleradio-Moldova”.

_____________________________________________________________________________________




Lilia BESSARAB (Avksentieva)

Profesor de violoncel, Școala de Arte „Alexei Stârcea”

 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea” în anul 1974, clasa profesorului Valentina Komissarova. Din anii 1978 este profesor de violoncel la Școala de Arte „Alexei Stârcea”.




______________________________________________________________________________________




Dimitrii BOGOMAZ

Actor, regizor, Teatrul Odeon din București






_____________________________________________________________________________________




Vasile BOGOMAZ

Editor media (video si sunet), Hogarth Worldwide, București






______________________________________________________________________________________

Victor BOLGOV

Acordeonist, pianist, profesor, Școala de muzică din Wittenberg, Germania

A studiat între 2005-2010 la Universitatea de Muzică și Dramă din Hanovra, la specialitatea acordeon și pian. Din 2009 este profesor de onoare la Școala de muzică din Wittenberg la acordeon și pian. S-a făcut remarcat pentru participările cu succes la diferite concursuri de muzică pentru acordeon și tineret (acordeon și pian). Din 2005 până în 2009 participă la diverse proiecte și concerte muzicale, de ex. la Kammermusik-Forum, Platheners Eleven, Studio-Ensemble. De asemenea a susținut solo numeroase concerte în Germania, Franța, Italia.




______________________________________________________________________________________


Constantin BORODIN

Violoncelist, Formația MoldoCrescendo

Studiile la violoncel le-a început la vârsta de 6 ani în orașul său natal Chisinau, la Școala de Arte „Alexei Stârcea”, în clasa profesoarei Valentina Komissarova. După 9 ani, s-a mutat la liceul „Ciprian Porumbescu” din capitală, având-o ca profesoară pe Bella Savici. După absolvirea liceului s-a mutat la București, unde recent a absolvit cu succes studiile de licență și de masterat la Universitatea Națională de Muzică București. Pe parcursul anilor, a beneficiat de 2 burse Erasmus ce i-au permis să-și aprofundeze studiile muzicale: prima la Conservatorul Regal din Ghent și a doua la Universitatea de Arte din Berlin. Participă cu regularitate la concursurile naționale și internaționale, obținând până acum peste 20 de premii. A participat la cursurile de măiestrie susținute de: Gautier Capucon, Valentin Raduțiu, Stefan Popov, Justus Grimm, Jeroen Reuling, Sebastian Klinger, Konstantin Heidrich. Nu au lipsit nici master class-urile în domeniul muzicii de cameră. A fost bursier la Sonoro (Italia, Romania), Isa 18 (Austria) și ECMA Masterclass (Elvetia). A susținut concerte solo cu orchestrele din Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Chișinău, București, Riga și Bremen. De asemenea, s-a impus ca prim cellist sau tuttist în orchestră pe scenele filarmonicilor din Berlin, Hamburg, Kassel, Aix-en-Provence, Dobiacco, Viena, Milano etc. A fost bursier al Fundației Principesa Margareta a României, al Uniunii Muzicienilor și Interpreților din România și Rotary Club. Este membru al Orchestrei Române de Tineret și violoncelist în Formația MoldoCrescendo.

______________________________________________________________________________________

Victor BOTNARU

Instrumentist, lector universitar, Maestru în Artă, membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova

S-a născut la 2 noiembrie 1961 în orașul Chișinău. A absolvit Școala medie nr. 28 din mun. Chișinău (1968-1977) și paralel a studiat la Școala de muzică pentru copii nr. 2. din capitală (1971-1977). Aici a studiat violoncelul în clasa profesorului Iurii Ceremisin, care i-a format deprinderi pentru a studia atât muzica academică, cât și pe cea populară. În cadrul acestei instituții tânărul instrumentist a practicat violoncelul și în orchestra simfonică, și în orchestra de muzică populară, dirijară de cunoscutul muzician Valentin Vilinciuc, a cântat în cvartet, și în ansamblul de violonceliști, apoi în orchestra de muzică populară a Ansamblului de dansuri populare „Speranța”, dirijor Gheorghe Șevcișin, de la Palatul Republican al Elevilor și Școlarilor. Absolvind cu succes Școala de muzică, Victor, îndemnat și de părinți, în anul 1977 susține examenele și este înmatriculat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, pe care l-a absolvit în 1981. La colegiu, Victor a studiat tot violoncelul în clasa profesorului Veniamin Feroni. În perioada studiilor a cântat în orchestra simfonică condusă de Nicolae Gâlcea. Fiind copleșit de muzica folclorică a cântat în orchestra de muzică populară condusă de Vasile Roșcovan, apoi de Petre Neamțu și, mai apoi, de Gheorghe Mustea. A studiat în perioada 1981-1986 Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” la Catedra Instrumente cu coarde. A valorificat interpretativ violoncelul, în clasa profesorilor Ion Josan și Oleg Studnițchi. Paralel, în instituția respectivă a studiat la Facultatea de Instrumente de Muzică Populară, profesori și dirijori i-a avut pe Petre Neamțu, Gheorghe Mustea, Serghei Ciuhrii și Vasile Crăciun, personalități consacrate în domeniul muzicii populare. În această perioadă (anul 1982) a făcut cunoștință cu muzicologul Andrei Tamazlâcaru, care l-a invitat să cânte în ansamblul „Tălăncuța”, în grupul de fluierași condus, pe atunci, de cunoscutul instrumentist și interpret vocal Victor Dubenco. Anume la „Tălăncuța” Victor a început să studieze cobza, mai târziu a predat cobza și studenților de la Facultatea Canto popular de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Profesorul Botnaru a fondat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice poate primul ansamblu de cobzari din istoria muzicii basarabene, care a încântat spectatori din multe sate ale republicii, precum și din România, Germania, Olanda, Estonia, Ucraina etc.

Grație aportului adus la cercetarea, dezvoltarea și promovarea muzicii tradiționale românești, în anul 2010, prin decret prezidențial, i s-a conferit titlul onorific de Maestru în Artă.

______________________________________________________________________________________



Cristian BUDEANU

Instrumentist, profesor de vioară la Casa della Musica din or. Genova, Italia

Absolvent al Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, secția Instrumente cu coarde. În prezent activează la Casa della Musica din or. Genova, Italia. Este fiul Alexandrei Mardari.










____________________________________________________________________________________________

Larisa CAPAȚÂNA

Pianistă, profesor de pian, Dubai

 

Absolventă a Școlii de Artă „Alexei Stârcea” în 2001, clasa profesoarei Larisa Labovscaia, secția Pian. După absolvirea școlii a studiat la Liceul de Muzică „Serghei Rahmaninov”, clasa profesorului N. Cocareva, și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, clasa profesorului L. Vaverco. La moment locuiește în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Susține concerte în duet la pian alături de soțul său Vitalie Mihailiuc. Împreună gestionează și organizează studiouri de muzică la mai multe școli secundare din Dubai, predă pianul și acompaniază un cor pentru copii.
____________________________________________________________________________________________

Gheorghe CARADJA

Violonist, acordeonist, Orchestra Municipală de Muzică Populară a Fraților Advahov

 A absolvit Școala de Arte ,,Alexei Stârcea” în anul 2010, secția Vioară, secția Acordeon, clasa profesorului Petru Matei. Și-a continuat studiile la Colegiul de Muzica „Ștefan Neaga”, la catedra Instrumente Populare și Canto Popular, specialitatea Vioară, clasa profesoarei Valentina Ciobanu, pe care le finalizează în 2013. În 2017 a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, catedra Instrumente cu coarde, clasa profesorului și compozitorului Boris Dubosarschi. A activat în calitate de violonist în: Orchestra de Muzică Populară „Rapsozii Moldovei”, 2010-2012; Orchestra de Muzică Populară „Busuioc moldovenesc”, 2011-2012; Orchestra de Muzică Populară „Fluieraș”, 2012-2013; Orchestra Municipală de Muzică Populară a Fraților Advahov, din 2013 până în prezent.


______________________________________________________________________________________


Olga CATARAGA

Designer vestimentar

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea” în 2012, studiind în clasa profesorilor Olga Roșca și Nina Tcacenco. A urmat studiile superioare și de masterat la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, programul de studiu Design vestimentar, Facultatea Arte Plastice și Designer. Cu colecția sa de licență „Light & Darkness” a participat la un concurs de design la Iași (ArtEast), la Roma (Roma Fashion Week), la Kiev (Печерские Каштаны), unde a obținut primele locuri. A participat cu colecții de rochii de seară în prezentările tematice de modă din București „Soirees de la mode”, organizate de C. P. Gălătescu. În prezent activează în calitate de designer de haine, paralel creând și mini colecții de rochii de seară.

______________________________________________________________________________________



ILIE CHIHAI

Profesor de trompetă, liber profesionist

 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea” în anul 1975, secția Instrumente aerofone, clasa profesorului Ion Guțu. În perioada 1982-2000 a activat în calitate de profesor de trompetă în cadrul Școlii de Arte „Alexei Stârcea”. De asemenea, a fost conducător al orchestrei de instrumente aerofone.






___________________________________________________________________________________________

Alexandra CHITIC

Flautist

 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea” în anul 2003 în clasa profesorului Nadejda Stefanco, secția Instrumente aerofone (flaut). A continuat studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” în perioada 2003-2007 în clasa de flaut a profesorului Olga Gais. În 2007 a obținut o bursă pentru studii în România, în cadrul Academiei de Muzica „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, în clasa lectorului universitar dr. Liliana Cadar-Manoleasa, pe care a absolvit-o cu succes în anul 2011. În perioada 2012-2013 a participat la programul de voluntariat al Centrului de Pregătire Muzicală „Ars Cantus” – școală particulară de muzică din Cluj-Napoca, iar începând cu anul 2014 până în prezent, activează ca profesor în cadrul acestei instituții.
____________________________________________________________________________________________





Marina COTOROVA-ȚĂRAN

Profesor de vioară, București, România







______________________________________________________________________________________




Ion CREȚU

Solist vocalist, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

 

A absolvit școala în 2004. Astăzi este solist al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.





_____________________________________________________________________________________



Mihai CREȚU

Trompetist, Orchestra Ministerului Afacerilor Interne

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea” în anul 2005, secția Instrumente aerofone și percuție, clasa profesorului Ion Guțu. Și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, catedra Instrumente aerofone și de percuție, specialitatea Trompetă. A fost profesor în cadrul Școlii de Arte „Alexei Stârcea”. În prezent activează în Orchestra Ministerului Afacerilor Interne în calitate de trompetist, muzicant superior.





______________________________________________________________________________________


Ecaterina DELEU

Pianist

S-a născut în 1986 în Moldova. A început să studieze muzica la Școala de Arte „Alexei Stârcea”, la profesorul de pian L. M. Labovscaia și a continuat la Liceul de muzică „Serghei Rahmaninov”, profesor T. V. Sviridova. În timpul studiilor a devenit laureată a competițiilor internaționale și republicane, de două ori titular al burselor municipale și a jucat în repetate rânduri cu Orchestra Filarmonicii de Stat „Serghei Lunchevici”. În 2004 a intrat în Conservatorul de Stat din Sankt Petersburg „N. A. Rimsky-Korsakov” la Facultatea de pian. A studiat la conservator în clasa profesorului Oleg Yurievich Malov, candidat în studiul artelor, Artist Emerit al Federației Ruse. A absolvit conservatorul în 2009. Începând cu anul 2006, a început să lucreze ca acompaniator la catedra de canto a facultății de interpretare vocală și regie a Conservatorului de Stat din Sankt Petersburg în clasa decanului facultății A. N. Kiselev, profesor, candidat în studiul artelor, și profesorul A. A. Shestakova-Reimers În 2009-2010 a lucrat într-un studio de operă la Conservatorul de Stat din Sankt Petersburg. În 2010-2011 a făcut o stagiere de concert maistru la Centrul de Operă „Elizabeth Vidal” și la Conservatorul din Nisa (Franța). A participat la punerea în scenă a operei lui Raveli „Copilul și magia” în rolul acompaniatorului principal. A evoluat de nenumărate ori alături de cântăreți de operă în calitate de acompaniator la concursuri internaționale, cum ar fi: Concursul de Operă „Madame Butterfly” (Moldova, 2006), Concursul de muzică de Rahmaninov (Sankt Petersburg, 2008), Concursul Internațional de Canto „Haricleea Darclee” (România, 2010), Concursul de muzică franceză „Musique au couer du Medoc” (Franța, 2011) etc. În iunie 2011 a lucrat ca acompaniator titular la Concursul „Petr Ceaikovski” la Sankt Petersburg. Este câștigătoarea Concursului de duete vocal-pianistice „Trei secole de romanță clasică” (Sankt Petersburg, 2010) și laureata premiului „Лучший концертмейстер” la Concursul Internațional al interpreților de operă „Sankt Petersburg” (2011). Din 2011 până în 2013 a activat ca acompaniator titular al Programului pentru Tineret al Teatrului Mare din Moscova. În perioada 2013-2015 a fost artistă a Programului pentru Tineret la Opera Metropolitană din New York, după absolvirea căreia a lucrat ca acompaniator titular la teatrul Operei Metropolitane.

Din 2017 până în 2019 a fost responsabilă de secțiunea de operă a ediției anuale a Concertului de gală „Классика на Дворцовой” din Sankt Petersburg.

______________________________________________________________________________________




Anastasia DJUMAN

Coregraf, Colectivul de dans modern de la Centrul de Creație „Luceafărul”

 

Absolventă a școlii, secția Coregrafie. În prezent este coregraf în Colectivul de dans modern de la Centrul de Creație „Luceafărul”.







______________________________________________________________________________________



Florentina GHERAS

Violonist, Orchestra de Muzică Simfonică a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”

 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea”, secția Instrumente cu coarde. Instrumentist în Orchestra de Muzică Simfonică a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”.







______________________________________________________________________________________




Mihai GOLUB

Instrumentist, viorist, liber profesionist






______________________________________________________________________________________




Mihai GUIDEA

Viorist în Orchestra Municipală de Muzică Populară a Fraților Advahov








______________________________________________________________________________________


Gheorghe GONȚA

Pianist, student, Universitatea de Muzică din Detmold

 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea”, specialitatea Pian Special, clasa profesoarei Irina Bogataia. Și-a continuat studiile în domeniul artei muzicale la Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga”. Din 2016 studiază pianul la Universitatea de Muzică din Detmold, Germania. Este profesor de pian la o școală de muzică din Detmold.



______________________________________________________________________________________




Veronica HARITON

Pianist, profesor la școala de dans „Original balet & dans” din Iași, România

Absolventă a secției Artă coregrafică, Școala de Arte „Alexei Stârcea”. În prezent este fondatoarea Concursului Internațional „Grand competițion”, profesor la școala de dans „Original balet & dans” din Iași, România.






______________________________________________________________________________________



Stela HARMELIN-GAISINSCAIA

Directorul Centrului Evreiesc de Cultură „KEDEM”

 

Absolventa Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, secția Pian, clasa profesorului Ana Zareadeanscaia și a lucrat ca pianist și maestru de concert. A lucrat timp de 10 ani în Centrul de Asistență Socială „Hesed Yehuda” (din 1996), în calitate de coordonator al programelor culturale. Ulterior a continuat să lucreze pentru biroul local JAFI. Din 2007, este directorul Centrului Evreiesc de Cultură KEDEM. Este a organizator al Concursul Internațional al Tinerilor Instrumentiști „Zlata Tcaci”.



______________________________________________________________________________________




Daniela IGNAT

Arhitect în compania ABPartners Studio SRL, Chișinău

 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea” (1999-2008), Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, Chișinău (2008-2009). A studiat la Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Urbanism și Arhitectură (2011-2017, licență și master). În prezent activează ca arhitect în compania ABPartners Studio SRL, Chișinău (Republica Moldova).



_____________________________________________________________________________________

Sanya KROITOR

Viorist, compozitor 

S-a născut la 17 aprilie 1971. A studiat vioara clasică la Școala de Arte „Alexei Stârcea” în clasa profesorului Iosif Nuzman în perioada 1978-1986. După absolvirea școlii și-a continuat studiile la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga”, 1986-1990. Paralel evoluează cu formații și orchestre renumite din Republica Moldova în cadrul spectacolelor: „Mărțișor”, „Perpetuum Mobile”, „Trandafir de la Moldova” sub conducerea tatălui său Emil Kroitor. A participat în numeroase turnee în România, Țările Baltice, Franța, Finlanda ș. a. În 1992 s-a stabilit cu traiul în Israel. Și aici a evoluat pe mari scene alături de cunoscute vedete internaționale și israelite. A activat la posturile de televiziune centrală, în diverse programe culturale și proiecte. De asemenea, a avut multiple turnee în America, Canada, Australia, Africa, Noua Zeelandă, Europa și Asia, în Țările CSI etc. În 2003 a înființat propriul său proiect solo „SANYA KROITOR & HIS BAND”, care e un proiect de autor în cadrul căruia sunt interpretate propriile creații precum și hiturile mondiale în propriile aranjamente și prelucrări. Cu acest proiect evoluează în Israel și în întreaga lume. A participat la înregistrarea a peste 200 de discuri audio în Israel și în lume. A înregistrat 4 discuri audio solo și a fost producătorul a 2 discuri pentru tatăl său (Emil Kroitor). În viitorul apropiat planifică să participe într-un nou proiect solo cu turnee în America și Europa.

_____________________________________________________________________________________


Anatolie LAPICUS

Maestru în Artă, lector superior și șef de catedră Pian Special și Ansamblul Cameral la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea” și Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu”, clasa profesorului de pian Ludmila Vaverco. A fost stagiar al Institutului Muzical-Pedagogic „Gnesin” din Moscova. În 1993 a debutat împreună cu Iurie Mahovici în duetul pianiștilor „Lapicus-Mahovici”, iar din anul 2005 este solist al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

_____________________________________________________________________________________



Alexandru LAPIN

Instrumentist, Orchestra Prezidențială a Republicii Moldova

 

A studiat oboiul în clasa profesorului Angela Baltaga, Școala de Arte „Alexei Stârcea”. Și-a continuat studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice pe care o finalizează în 2001. Activează în Orchestra Prezidențială a Republicii Moldova din 2006.







_____________________________________________________________________________________


Ludmila LECA

Acordeonist, redactor-prezentator, corist 

S-a născut la 13 ianuarie 1992 în mun. Chișinău, Republica Moldova. Își începe studiile muzicale la Școala de Arte „Alexei Stârcea”. Aici, între anii 1999-2008 învață acordeonul în clasa prof. Lilia Știuca. Din 2008 până în 2012 studiază la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, specialitatea Dirijat coral, în clasa prof. Oleg Constantinov și Tatiana Balan. Paralel studiază și acordeonul cu prof. Lilia Știuca. Din 2012-2016 studiază la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Dirijare (prof. Viola Julea), iar între anii 2016-2018 este masterandă la aceeași specialitate (prof. Ilona Stepan). Participă la următoarele concursuri: în 2004 – Premiul I (compartimentul acordeon) la Concursul Republican al Tinerilor Interpreți „Tinere talente”, Chișinău; în 2005 – diplomă pentru performanțe artistice deosebite (compartimentul acordeon) la Festivalul de Muzică al Copiilor Dotați „Roșu, Galben, Albastru”, Chișinău. Din februarie 2013 și până în prezent activează în calitate de redactor-prezentator la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, iar din ianuarie 2018 și până în prezent în calitate de coristă în Capela Corală Academică „Doina”.

_____________________________________________________________________________________



Valentin LEU

Meșter de instrumente populare, membru al Uniunii Meșterilor populari

 

A absolvit Școala de Muzică nr. 2, promoția 1971-1976, secția Instrumente populare (țambal), clasa profesorului Evghenia Baculici. În anul 1990 a devenit membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova. În prezent activează ca meșter de instrumente populare: fluier, caval și țambal.




_____________________________________________________________________________________




Andrei MALCOCI

Coregraf, dansator, Studioul „MeloDance team”

 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea”, secția Artă coregrafică. În prezent activează în Studioul „MeloDance team”.






_____________________________________________________________________________________



Irina MARTÂNIUC

Muzicolog, Maestru în Artă

 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea”, secția Pian, profesor Izabela Pujaeva, profesor de solfegiu Oleg Negruța. A studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice la specialitatea Muzicologie. Este autor și prezentator al concertelor educaționale pentru copii și tineret (timp de 20 de ani) și al emisiunilor TV despre muzica clasică, manager și prezentator al proiectelor internaționale susținute de Ambasadele Țărilor Europene și ale SUA.



_____________________________________________________________________________________



Dumtru MATEI (1987-2018)

 

Absolvent al Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, pianist, clasa profesorului Larisa Labovscaia. Și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga" și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Pian Special în clasa profesoarei Olga Iuhno. A activat în Școala de Arte „Alexei Stârcea” în calitate de maestru de concert și a fost membru al Ansamblului „Concertino”.





_____________________________________________________________________________________



Vitalie MATEI (1962-2005)

Absolvent al Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, clasa profesorului Evghenii Moiseev. A activat în calitate de profesor de chitară și șef al secției Chitară clasică.








_____________________________________________________________________________________





Ana ONCIU

Artist Teatrul de Opera și Balet „Maria Bieșu”







_____________________________________________________________________________________


Nicu PĂDUREȚ

Manager al Liceului Teoretic cu Profil Sportiv „Gloria”, mun. Chișinău 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea”, secția Instrumente aerofone și de percuție, clasa profesorului Ion Guțu. Ulterior a fost student la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, promoția 1996, și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, promoția 2000. A studiat Managementul educațional la Academia de Administrare Publică (2006-2007). A activat ca specialist principal la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport din mun. Chișinău între anii 2002-2012. În prezent este manager al Liceului Teoretic cu Profil Sportiv „Gloria”, mun. Chișinău.

_____________________________________________________________________________________



Cornel PANAINTE

Viorist, liber profesionist 

A absolvit secția Instrumente cu coarde, clasa profesorului Vladislav Duda, Școala de Arte „Alexei Stârcea”.




_____________________________________________________________________________________



Tatiana CISTEACOVA-Pasișnic

Muzicant, violonist 

A absolvit Școala de Muzică nr. 2 din Chișinău în 1972, secția Instrumente cu coarde. În prezent activează ca viorist. Din 2011 este membru permanent al comitetului de jurizare la Festivalul Internațional „Волшебная Феерия” din Sankt-Petersburg, Federația Rusă.






_____________________________________________________________________________________


Valeriu CISTEACOV

Acordeonist, compozitor, aranjor, profesor de canto 

A absolvit Școala de Muzică nr. 2 din Chișinău în 1971, secția Acordeon. În prezent activează ca solist acordeonist, compozitor, aranjor și profesor de canto (estradă) în Casa de Creație a Copiilor și Tineretului din Sankt-Petrsburg. Din 2009 este membru permanent al comitetului de jurizare la Festivalul-concursul Internațional „Арт-Волна” din Sankt-Petersburg, Federația Rusă.


_____________________________________________________________________________________



Ianoș PETRAȘCU

Actor, regizor, showman, lector superior la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice 

A studiat la Școala de Arte „Alexei Stârcea”, promoția 1999, secția Artă dramatică. A fost student la specialitatea Regie, promoția 1999, specialitatea Show Production, promoția 2004, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. A fost manager artistic la Eventika Show Production Group. Din 2015 activează la Teatrul MADE. Este lector superior de Mișcare scenică și artă cinematografică la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. 


_____________________________________________________________________________________





Margarita POJAR

Profesor de pian în Liceul-internat Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov”






_____________________________________________________________________________________




Ionela PRICOP

Violonist, Orchestra Simfonică Națională a IPNA Compania „Teleradio-Moldova” 

Absolvent al Școlii de Arte „Alexei Stârcea”. În prezent activează ca violonist în Orchestra Simfonică Națională a IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.





_____________________________________________________________________________________

Radu RĂȚOI

Acordeonist

A început să studieze acordeonul încă de la vârsta de șapte ani. A studiat acordeonul în clasa profesoarei Ludmila Pelin, Școala de Arte „Alexei Stârcea”. Apoi și-a continuat studiile la Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” la catedra Instrumente Populare și Canto Popular, la specialitatea Acordeon în clasa profesorului Sergiu Mârzac. În prezent studiază la Academia Regală de Muzică din Copenhaga, Danemarca. În 2018 la Concursul Internațional la Acordeon din Kaunas, Lituania, Radu Rățoi s-a clasat pe primul loc la Senior Coupe Mondiale și la Senior Virtuoso Entertainment. Radu a devenit primul moldovean care a primit un trofeu onorific și cel de-al treilea muzician din istoria campionatului, care a câștigat Cupa Mondială simultan în categoria muzicii clasice și spectacolului de varietate. În luna mai 2019, Radu Rățoi a obținut Premiul I în cadrul Concursului Internațional din Klingentha (Germania). Tot în 2019 i se decernează Diploma de Onoare a Președintelui Republicii Moldova.

_____________________________________________________________________________________

Iulia ROMAȘCO

Artist plastic, Cracovia, Polonia 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea” în 2014, secția Arte plastice, clasa profesorului Olga Roșca. Studiile obținute în cadrul școlii au ajutat-o să intre la Facultatea de Grafică a Academiei de Arte Frumoase „Jan Matejko” în Polonia, în orașul Krakow, unde ușile i s-au deschis pentru studiul de animație, fotografie, design grafic, precum și pictură, gravură și multe altele. În timpul studiilor la academie a participat la Festivalul Internațional de Animație „Etiuda & Anima 2018”, unde împreună cu alți colegi a creat un scurt colaj de animație pe tema „Propaganda”, care ulterior a fost prezentat publicului într-un mare cinematograf. La sfârșitul celui de-al treilea an de studiu, a colaborat cu Compania „Imperial Vin” din Republica Moldova, care produce vin pentru export în țările UE, pentru a reface designul logo-ului companiei, precum și designul etichetei, care a fost și subiectul licenței sale.

_____________________________________________________________________________________



Marcel ROȘCA

Interpret de muzică ușoară 

Absolvent al Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, secția Instrumente cu coarde, clasa profesorului Silvia Grib. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București la specialitatea Compoziție, jazz și muzică ușoară. În prezent activează în calitate de interpret de muzică ușoară. În anul 2018 a obținut câteva premii: Diploma de Onoare a Președintelui Republicii Moldova; Grand Prix la concursul „Slaveanskii Bazar” din Belarus și Grand Prix la concursul „Kaunas talent” din Lituania. Amintim că Marcel Roșca a participat la multe alte concursuri celebre precum „Vocea României”, „XFactor” și „The Four”.



_____________________________________________________________________________________



Ludmila SOLCAN (Cialic)

Artist-vocalist, Corul de cameră al Sălii cu Orgă din Chișinău

Absolventa Școlii de Arte „Alexei Stârcea” (prof. Labovscaia Ludmila), maestru de concert. A activat în calitatea de profesor de pian la Școala de Arte „Alexei Stârcea”. În prezent este artist-vocalist al Corului de cameră al Sălii cu Orgă din Chișinău.






_____________________________________________________________________________________





Ruslan SOLCAN

Instrumentist-trombonist, Opera Națională din București 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea” în anul 1990 în clasa profesorului de trombon Iurie Solcan (tatăl). A cântat timp de 8 ani în Corul de copii „Andrieș” sub bagheta dirijorului Victor Nevoie. În prezent este stabilit cu traiul la București și activează în cadrul Operei Naționale din București.




_____________________________________________________________________________________


Andrei ȘARAEV

Coregraf, balerin 

S-a născut la 2 august 1977. În 1984 a intrat în Școala de Arte „Alexei Stârcea”, secția Artă coregrafică. A fost membru al Ansamblului de dans clasic și dans popular, condus de Adolf Umanov. După școală, a intrat la Colegiul de Coregrafie, secția dans clasic, în clasa profesorului O. Iakovițki. După absolvire a fost înscris ca artist de balet în trupa Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, unde a lucrat 10 ani. A absolvit Institutul de Arte, secția Coregrafie. A avut numeroase turnee prin Europa: Belgia, Olanda, Anglia, Spania, Italia, Germania, Suedia, Finlanda, Norvegia. A dansat rolul lui Tibald în baletul „Romeo și Julieta”, Corregidor în baletul cu un singur act „Suita Carmen” de Georges Bizet și aranjamentului lui R. Ședrin, în regia Elenei Țarikova. În perioada 2006-2007 a lucrat în SUA, în compania Columbia Classical Ballet, director Radenco Pavlovici. A dansat rolul lui Drosselmeier, Regele șoarecilor și Dansul rusesc în baletul „Spărgătorul de nuci” de P. Ceaikovski. De asemenea, a colaborat cu Baletul Imperial Rus, sub conducerea lui G. Taranda. În prezent este directorul companiei „Ballet St. Petersburg”, director artistic Andrei Batalov, personalitate notorie a Teatrului de Operă și Balet Mariinsky.

_____________________________________________________________________________________

Dmitrii ȘAROV

Trombonist, liber profesionist 

S-a născut în anul 1973 în orașul Angarsk (regiunea Irkutsk). A studiat la Școala de Arte „Alexei Stârcea”, clasa profesorului Iurie Solocan, secția Instrumente aerofone, unde a obținut cunoștințe atât în interpretarea solo, cât și în practica orchestrală. În 1992, Dimitrii Șarov a intrat la Conservatorul din Moscova (clasa prof. V. B. Batasheva), cu care întreține o relație strânsă până în zilele noastre. Din 1997, este solist al Ansamblului „Студия новой музыки” al Conservatorului din Moscova (director artistic Vladimir Tarnopolsky). Participă în mod regulat la festivalurile de muzică contemporană Gaudeamus Musiekweek Amsterdam, La Biennale di Venezia, Московская осень și altele, evoluează ca solist și membru al ansamblurilor de cameră în sălile centrale din Moscova, inclusiv în sălile Bolishoi și Maly ale Conservatorului din Moscova, în orașele Rusiei, Franței, Poloniei și alte țări. Alături de lucrările din repertoriul clasic, interpretează în mod regulat operele compozitorilor contemporani – Sofia Gubaidulina, Alfred Schnittke, Vladimir Tarnopolsky și alții. Din 1997, Dmitrii Sharov lucrează la Marea Orchestră Simfonică „P. I. Ceaikovski” sub conducerea lui Vladimir Fedoseev. Din 2009 este concertmaistru al grupului de tromboni. Dm. Sharov a evoluat alături de dirijori precum Kurt Mazur, Jean-Claude Kazadezius, Valery Gherghiev, Evgeny Svetlanov și alții. Arta sa interpretativă se caracterizează printr-un nivel ridicat de pricepere tehnică, un simț subtil al stilului operelor interpretate și o percepere profundă a intenției compozitorului. Emoționalitatea și artisticitatea naturală a lui Dmitrii Sharov îi permit să interpreteze cu succes nu numai piese orchestrale, ci și în calitate de solist. Dmitrii Sharov a fost participant la spectacolul „Francisc” de compozitorul S. Nevsky (dirijor F. Chizhevsky), care a fost distins cu Premiul „Masca de aur” (2014). În sezonul concertelor 2018-2019, în cadrul proiectului „Arta înaltă pentru orașele mici din Rusia”, a concertat cu Marea Orchestră Simfonică „P. I. Ceaikovski” ca solist. La invitația Centrului Rus pentru Știință și Cultură din Belarus Dmitrii Șarov a participat la evenimentele culturale dedicate celei de-a 75-a aniversări a Victoriei celui de-Al Doilea Război Mondial (Minsk, 2019). Evidențiem faptul că activitatea interpretativă a lui Dmitrii Șarov se îmbină cu succes cu cea pedagogică. Master class-urile sale susținute la Conservatorul din Moscova în cadrul Primului Concurs al Compozitorilor (2018), la Cambridge (Marea Britanie), în Uzbekistan (2018) și în Coreea de Nord (2017), și numeroasele alocuțiuni pe diverse aspecte ale muzicii clasice și istoriei instrumentelor muzicale susținute înainte de fiecare evoluare scenică, contribuie la creșterea autorității școlii rusești de trombon în rândul tinerilor interpreți și spectatorilor de concerte.

_____________________________________________________________________________________________




Lilia ȘTIUCA

Profesor de acordeon, șef secție Acordeon, Școala de Arte „Alexei Stârcea” 

Absolventă a Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, clasa profesorului Ludmila Pelin. Profesor de acordeon (1994 – până în prezent), șef al secției Acordeon, conducător și dirijor al Orchestrei de Acordeoniști „Magic Acordeon” (1999 – până în prezent). Este coautor al manualului „Crestomație pentru acordeon”: Clasele 5-7 (Alc.: Petru Știuca, Lilia Știuca, Ema Matei. Chișinău: Grafema Libris, 2013).




______________________________________________________________________________________

Nicolae ȘTIUCA

Masterand, Conservatorium van Amsterdam, Olanda 

A studiat acordeonul în clasa profesoarei Ludmila Pelin, Școala de Arte „Alexei Stârcea”; apoi în clasa profesorului Petru Știuca, Liceul-Internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”. A activat ca maestru de concert în Orchestra de Acordeoniști „Magic-Acordeon” a Școlii de Arte „Alexei Stârcea”. În 2015 a devenit student în Olanda la „Conservatorium van Amsterdam”, fiind primul cetățean al Republicii Moldova care a obținut cea mai prestigioasă bursă din Olanda „Holland Scholarship” și a reușit să studieze în una dintre cele mai renumite instituții de muzică din lume. Actualmente este masterand la anul I în aceeași instituție.

_____________________________________________________________________________________



Rina ȘVARȚMAN (Dorina Nuhimovici)

Redactor al ziarului „Новости недели” 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea” în 1972, clasa profesorului Anna Zarideanskaia. Prima profesoară a fost Tamara Mahaeva. În prezent activează ca secretar responsabil și redactor al ziarului „Новости недели”, cel mai mare ziar în limba rusă din Israel, este alcătuitorul și redactorul rubricilor permanente „Здоровье+” și „Силуэт”. Experiența de muncă la acest ziar este de 27 de ani.




_____________________________________________________________________________________________



Mihaela TABURĂ

Interpretă de muzică populară 

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea” în anul 2011, secția Canto, clasa profesoarei Ludmila Țurcan. În prezent este angajată în Ansamblul de Muzică și Dansuri Populare „Fluieraș“, condus de Frații Edgar și Marcel Ștefăneț, Palatul Național „Nicolae Sulac”.



_____________________________________________________________________________________



Victoria TCACENCO

Muzicolog, doctor în studiul artelor (specializarea – istoria muzicii jazz, rock și pop din Republica Moldova), profesor universitar interimar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, șef al Secției Integrare Europeană și Mobilitate Academică 

A studiat la secția Pian, Școala de Arte „Alexei Stârcea”. În calitate de manager cultural independent și fondatoare a organizației non-guvernamentale „Music Unlimited“, a înființat festivalurile „Jazz Weekend“ și „NewImproMusicFest“, dar și proiecte muzicale educaționale, s-a ocupat de lansarea albumelor artiștilor de jazz din Republica Moldova. În ultimii zece ani, în calitate de formatoare locală, Victoria a participat în numeroase programe ale UE orientate spre dezvoltarea potențialului sectorului cultural din Republica Moldova, inclusiv în proiecte inițiate de către Fundația Culturală Europeană (Amsterdam) și Fundația Soros-Moldova (2007-2013), dar și Programul Parteneriatului Estic „EuroEastCulture” (2011-2015).

_____________________________________________________________________________________


Marina TEODORU

Pianist 

A absolvit Școala de Muzică nr. 2, secția Pian, clasa profesorilor Tatiana Popov și Igor Popov. A cântat în Corul mare de fete condus de Nina Tincu. Studiile obținute au ajutat-o să intre în 1978 la studii la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” (S. M. Gotlib – pian, D. I. Freilihman – clasa de concert). În 1982 a fost înmatriculată în cadrul Institutului de Arte (profesor A. L. Socovnin – pian, L. L. Ceaplea – clasa de concert). În timpul studiilor a început să activeze în calitate de concertmaistru în cadrul Conservatorului la cursul de comedie muzicală în clasa profesorilor L. Mihailova și Iu. Udalova. A lucrat cu numeroși dirijori renumiți la catedra Măiestria de operă la Conservatorul de Stat din Moldova: M. Kaftanat, S. Popova, D. Ceausov, N. Dogotaru, A. Samoilă, Iu. Florea, M. Secikin.

_____________________________________________________________________________________



Ion TVERDOHLEB

Violonist, Marea Britanie

A absolvit Școala de Arte „Alexei Stârcea”, secția Instrumente cu coarde, clasa profesoarei Victoria Cuculschi. Și-a continuat studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. A activat ca viorist în orchestra Teatrului de Operă și Balet din Chișinău. În prezent activează în or. Chichester, Marea Britanie.




_____________________________________________________________________________________



Pavel UNGUREANU

Naist, Armata Națională în Batalionul cu Destinație Specială „Fulger”

A absolvit studiile gimnaziale la Școala de Arte „Alexei Stârcea” în 2010, specialitatea Nai. Peste 4 ani, în 2014, a finalizat studiile liceale la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” la aceeași specialitate. Studiile superioare de licență le-a urmat în cadrul Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Catedra Instrumente populare; specialitatea Nai (2014-2018). Activează în calitate de membru al formației folk-rock „Harmasar”. La moment este angajat al Armatei Naționale în Batalionul cu Destinație Specială „Fulger”.



_____________________________________________________________________________________




Veronica UNGUREANU

Vioristă, Orchestra de Camera „Nouvelle Generation”, Canada, Montreal 

Absolventă a Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, secția Instrumente cu coarde. Studiile superioare le-a obținut la Universitatea din Montreal, Facultatea Muzică, specialitatea Vioară. Activează ca solistă în Orchestra de Camera „Nouvelle Generation” (Canada, Montreal).





_____________________________________________________________________________________




Aliona-Olga VARDANEAN

Maestru în Artă, doctor în studiul artelor și culturologie, profesor universitar interimar la departamentul Pian, secția Pian special, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, laureată a concursurilor internaționale

Absolvent al Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, secția Pian, clasa profesorului Margarita Cotlear, în anii 1974-1979. 





_____________________________________________________________________________________



Marcel VINICENCO

Profesor de pian și compoziție, compozitor, Școala de Arte „Alexei Stârcea” 

Absolvent al Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, clasa profesorului S. Mălai. Și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Actualmente activează în calitate de profesor de pian și compoziție în Școala de Arte „Alexei Stârcea”.


______________________________________________________________________________________



Polina VLADIMIROVA

Profesor de pian, Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga”

Absolvent al Școlii de Arte „Alexei Stârcea”. A studiat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Pian special. Activează în calitate de pedagog la Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu